Terariul Substratul Microclimat Hranirea Naparlirea Manipularea Boli Sexarea

Bolile tarantulelor

Tarantula

Foarte putine studii s-au facut referitoare la bolile ce afecteaza tarantulele, iar tratamente sunt aproape inexistente. Din acest motiv trebuie respectate cu strictete toate conditiile de mediu necesare paianjenului.

1. Deshidratarea – este cea mai raspandita boala a tarantulelor crescute in captivitate.

Daca observati ca tarantula sta deasupra vasului cu apa sau chiar in el este un semn foarte clar ca mediul in care traieste este prea uscat. Acest lucru poate cauza ca la urmatoarea naparlire tarantula sa piarda un membru, sa se raneasca sau chiar sa moara.

Ridicati nivelul umiditatii din terariu stropind substratul si peretii acestuia cu cu apa, avand totodata grija ca vasul cu apa sa fie intotdeauna plin.

Daca tarantula este slabita si nu se poate misca singura, este necesar sa urmati urmatoarea procedura: asezati tarantula timp de o ora intr-un vas cu putina apa, astfel incat chelicerele si partea ventrala anterioara sa atinga direct apa sau asezata pe un servetel bine umezit. Este necesar ca acest lucru sa se faca cu maxima atentie pentru ca tarantula sa nu se innece. Procedura trebuie repetata odata la cateva zile pana cand animalul da semne ca si-a revenit.

2. Ranile – a 2-a problema a tarantulelor crescute in captivitate sunt ranile aparute pe corpul lor, in special ruperea membranei ce acopera abdomenul acestora, ca urmare a caderii de la inaltime. Exista cazuri cand ranirea a fost cauzata de muscaturile greierilor sau a soarecilor.

In cazul specimenelor mari pot aparea formatiuni sub forma unor hernii ca o consecinta a hranirii excesive si mentinerea lor pe un substrat dur.

Pentru a rezolva aceste probleme se poate acoperi rana cu un stat subtire de vaselina pentru a stopa curgerea hemolimfei si asezarea tarantulei intr-un recipient steril unde se va urmari progresul. In literatula de specialitate este recomandat ca rana sa fie pudrata cu faina si dupa aceea peste ea sa se aseaze o bucata de hartie igienica fina. Mai este recomandata si spray-erea ranii cu o solutie de antibiotic(neomicin). A NU se folosi iod sau alcool deoarece pot otravi tarantula.

3. Parazitii – atunci cand Tarantula este tinuta in conditii de umiditate ridicata si cu o ventilatie slaba pot aparea acei “paduchi” albi.

Acesti acarieni, desi inca nu s-a specificat daca sunt paraziti ce ataca tarantulele pot provoca probleme grave. Ei se pot aseza pe paianjen, cauzand stress. Ca rezultat al acestui stress tarantula nu va mai manca, organismul va slabi iar in final aceasta va muri. Totodata ei pot patrunde in caile respiratorii sau digestive ale tarantulei si sa cauzeze moartea acesteia.

In cazul aparitiei lor in terariu tarantula trebuie mutata imediat iar parazitii de pe corpul ei trebuiesc inlaturati cu un betisor cu vata.Aceasta procedura trebuia facuta cu foarte mare atentie deoarece stresseaza animalul, acesta devenind agitat, fiind dispus sa muste. Cand procedura a luat sfarsit tarantula se va aseza in tereriul gol, dupa ce acesta a fost dezinfectat.

Aceeasi actiune se va realiza si in cazul aparitiei viermilor, musculitelor sau a altor insecte.

Pentru a preveni aparitia parazitilor este necesara eliminarea din terariu a resturilor de mancare si a excrementelor, sa se realizeze o buna ventilatie a terariului si periodic substratul sa fie inlocuit.

Copyright (c) tarantule-romania.ro