Terariul Substratul Microclimat Hranirea Naparlirea Manipularea Boli Sexarea

Naparlirea tarantulelor

In perioada de naparlire trebuie sa se urmareasca cu atentie evolutia tarantulei. Naparlirea este cea mai importanta si totodata cea mai critica perioada din viata fiecarei tarantule.

Pe baza experientei si analizelor de pe parcursul mai multor ani de crestere a arahnidelor in captivitate s-au descoperit 3 factori (probleme) care se manifesta in perioada de naparlire si imediat dupa naparlire .Trebuie sa se remarce faptul ca rezultatul procesului de naparlire este fie trecerea tarantulei intr-o alta varsta, fie pierderea unor membre, fie moartea „din motive necunoscute”.

Prima problema consta in particularitatile transferului de apa la tarantule. Organismul tarantulelor este compus din apa in proportie de 70%. Stewart si Martin (1970) sustineau ca o mare parte a rezervelor de apa ale unei tarantule sunt utilizate in procesul fiziologic de naparlire si ca daca tarantula este deshidratata din anumite motive, atunci sunt necesare surse aditionale de umezeala din mediul inconjurator pentru a asigura succesul naparlirii.

In perioada de naparlire este necesara pastrarea unui nivel ridicat de umididate spre deosebire de conditiile normale, mai ales daca starea sanatatii tarantulei este precara. Asadar este bine sa se pulverizeze apa calda in terariu cu cateva zile inainte de naparlire.

A doua problema legata de naparlirea tarantulelor apare la exemplarele mai batrane. Cel mai mare pericol este ca tarantulele sa nu poata sa-si extinda picioarele prin inelele vechiului exoschelet, durata procesulului de naparlire crescand considerabil. Vechiul exoschelet se usuca treptat si strange invelisul nou-format care isi pierde caracteristicile elastice, iar trecerea picioarelor prin inelele vechiului exoschelet devine imposibila.

In acest caz se poate ajuta tarantula prin fixarea unei cantitati mici de glicerina pe exoschelet care va determina slabirea acestuia si va da posibilitatea trecerii libere a picioarelor.

In sfarsit, o alta problema care poate crea dificultati procesului de naparlire legata de deteriorarea vechiului exoschelet. Daca s-a format o cicatrice ca urmare a unei lovituri, in acel loc se va produce suturarea vechiului exoschelet cu cel nou.In acest caz tarantula va indeparta piciorul afectat care va fi regenerat.

In cele ce urmeaza avem exemplul naparlirii la un exemplar de Theraphosa blondi:

Tarantula Tarantula Tarantula Tarantula
Tarantula Tarantula Tarantula Tarantula

Copyright (c) tarantule-romania.ro