Terariul Substratul Microclimat Hranirea Naparlirea Manipularea Boli Sexarea

Pandinus imperator

Pandinus imperator

Euscorpius carphaticus

Euscorpius carphaticus

Scopio maurus

Scopio maurus

Androctonus australis

Androctonus australis

Scorpionii fac parte dintr-un unui mic ordin numit Scorpiones apartinand familiei Arachnida.

Au fost identificate pana in prezent aproximativ 1500 de specii care traiesc in zonele cu clima calda.

Pandinus imperator este specia care ajunge la cea mai mare dimensiune de pana la 23 cm, iar cea mai mica specia are doar 1,3 cm.

Corpul acestor nevertebrate de obicei este alcatuit din doua parti principale, parte din fata cefalotoracele care s-a format din contopirea capului cu toracele si partea din spate, a abdomenului. Cea mai mare parte a corpului este cefalotoracele , insa abdomenul este cel care il scoate in evidenta, acesta este lung si segmentat, iar ultimele segmente pot fi ca o coada spre inainte , deasupra partii inferioare a corpului. Coada se termina intr-un ac cu venin din cauza caruia scorpionii sunt considerati drept cele mai de temut specii de artropode din familia lor.

Toti scorpionii sunt veninosi, insa numai cativa au un venin destul de toxic pentru a ucide oameni.

Daca este speriat sau atacat, scorpionul isi indoaie coada deasupra capului si isi inteapa dusmanul.

Exista doua tipuri de venin: primul omoara sau paralizeaza doar nevertebratele, asupra omului nu are un efect mai grav decat intepatura unei viespii, chiar daca provoaca intepaturi usturatoare, al doilea tip de venin poate insa provoca moartea omului deoarece paralizeaza inima si nervii care inerveaza muschii toracelui.

Acest tip de venin este produs de cateva specii de scorpioni, acestia pot sa omoare cu o intepatura un caine in doar cateva minute iar un om in cateva ore. Sansele de supravietuire cresc insa foarte mult daca victimei i se administreaza antidotul corespunzator.

Cu toate acestea veninul scorpionilor poate fi si medicament. Cercetatorii de la Universitatea Alabama din Birmingham (SUA) au descoperit o noua intrebuintare a veninului de la scorpioni si anume ca ingredient in medicamentele pentru tratarea cancerului.

Cu toate acestea unele specii cum ar fi Pandinus Imperator, cel mai raspandit in captivitate este un minunat “animal” de companie datorita conditiilor minime de intretinere, care poate sa traiasca peste 10 ani si sa ajunga la maturitate la o dimensiune de aprox 20 cm si la o greutate medie de 40 g. Specie recomandata dealfel pentru incepatori.

Copyright (c) tarantule-romania.ro