Terariul Substratul Microclimat Hranirea Naparlirea Manipularea Boli Sexarea

Substratul tarantulelor

Rolul substratului este de a mentine umiditatea, o conditie importanta in viata tarantulei si in procesul de naparlire. In natura unele tarantulel isi sapa tuneluri sau vagauni, altele se misca doar la suprafata gasindu-si singure conditiile optime de umiditate temperatura. In captivitate aceste conditii sunt intretinute in mod artificial de catre crescator si de obicei sunt constante. Aici nu exista variatii uriase cum se intampla in natura datorita conditiilor meteo sau anotimpurilor.

Parerile sunt impatine in privinta tipului de substrat optim. Proprietatile care trebuie sa le aiba un sbstrat bun este capacitatea de a absoarbe bine apa si de a o vaporiza lent, sa fie neutru si igienic.

SubstratSubstratSubstrat

Unul dintre substraturile folosite este VERMICULITUL, de origine minerala cu proprietati excelente in acest scop: steril, neabraziv, neiritant, alcalinitate redusa, capacitate mare de absorbtie a apei, izolant bun minimalizand fluctuatiile de temperatura. Singurul defect al acestui tip de substrat este granulatia lui care il face impropriu pentru speciile care is sapa vagauni.

TURBA este un substrat des folosit si usor de gasit. Este format din resturi organice ( resturi vegetale in general ) partial descompuse. De asemena retine foarte bine apa. In general se poate achizitiona in forma curata, neamestecata. Cu toate acestea trebuie verificat cu atentie sa nu contina fertilizanti sau alte substante chimice ceea ce ar dauna tarantulei (se gaseste in florarii de obicei in amestec cu pamant de flori ).

In ultima vreme este tot mai popular substratul de NUCA DE COCOS. Acesta este produs din coaja nucii de cocos, are consistenta fibroasa si retine foarte bine apa. Pe langa aspectul frumos si proprietatile excelente, are avantajul ca in general se gaseste gata sterilizat, necontaminat cu substante chimice, presat sub forma de caramizi si se poate folosi la mai toate speciile de tarantule.

In cazul substratelor de origine organica trebuie avut mare atentie la aparitia ciupercilor sau a diferitelor specii de capuse. In acest caz substratul trebuie inlocuit imediat si terariul trebuie dezinfectat!

De asemenea o cantitate prea mare de apa in substrat ( consistenta noroioasa ) va duce la moartea tarantulei!

Grosimea substratului poate varia intre 3 - 7 cm, mai subtire in cazul celor minerale si mai gros in cazul celor organice.

Cele de origine organica pot fi folosite la toate speciile de tarantule, in schimb cele de origine minerala se vor evita in cazul tarantulelor care sa isi sapa culcusuri si vagauni.

Copyright (c) tarantule-romania.ro